BUDGETMOBIEL AANBIEDING


De 30-jarige Groningse streed in de klasse tot 70 kilogram samen met Van Dijke om één ticket en de verschillen tussen beide judoka’s waren miniem. Polling en Van Dijke waren enorm aan elkaar gewaagd en vonden allebei dat zij het verdienden om naar Tokio te gaan. Door dat alles vormde vooral deze uitverkiezing een hoofdpijndossier voor de selectiecommissie van Judo Bond Nederland (JBN). Uiteindelijk is de keuze dus gevallen op de 25-jarige Noord-Brabantse, die haar debuut zal gaan maken op het olympisch toneel. Polling was er in 2016 wel bij tijdens de Spelen in Rio de Janeiro en werd toen in de eerste ronde uitgeschakeld door de latere olympisch kampioene: Haruka Tachimoto uit Japan.

Het is een hard gelag voor de viervoudig Europees kampioene, die de nodige pech had in het kwalificatietraject voor ’Tokio 2021’. Polling werd onder meer in 2018 geopereerd aan een hernia, waarna ze bijna een jaar moest revalideren voordat ze terug was op topniveau. „Als ik overal bij was geweest, dan was mijn voorsprong op Sanne nog veel groter”, zei Polling onlangs in een interview met De Telegraaf. Op de olympische ranglijst had ze ondanks alles immers nog steeds een nipte voorsprong op Van Dijke: 6063 punten om 6038 punten.

Polling heeft op haar sociale media teleurgesteld gereageerd op de keuze van de Nederlandse judobond. „Geen Tokyo voor mij. Ik zal nu eerst even de tijd nemen om dit te verwerken en dan zullen we zien wat dit jaar nog brengt”, schrijft ze op Instagram.

„Ik was en ben er nog steeds van overtuigd dat ik tijdens het deel van het kwalificatietraject dat ik mee heb kunnen doen, heb laten zien de beste Nederlandse te zijn met de meeste kans op een Olympische medaille”, laat ze weten. „Maar de judobond ziet dit helaas anders.”

Polling miste door blessures een groot deel van het kwalificatietraject. „Vier operaties en een pandemie. Dat mijn #roadtotokyo anders is verlopen dan dat ik van tevoren had verwacht is nogal een understatement.”

Maar Van Dijke deed juist de afgelopen maanden uitstekende zaken, onder meer door eerder deze maand in Lissabon de Europese titel te bemachtigen. Ze deelde daar bovendien een gevoelige tik uit door in de finale af te rekenen met wereldtopper Margaux Pinot, die in de halve finale nog te sterk was voor de daarna geblesseerd afgehaakte Polling. „Ik denk dat hier meer op het spel stond dan alleen de EK-titel”, vertelde Van Dijke toen na afloop. „Dat ben ik ook nooit uit de weg gegaan. Van tevoren heb ik in de media duidelijk gezegd dat het 1-1 stond tussen Kim en mij en dat dit toernooi de doorslag kon gaan geven. Daarmee legde ik mezelf heel veel druk op, want als Kim boven mij zou eindigen, zou iedereen mij op die eerdere uitspraken pakken. Dat geeft ook aan dat geen druk mij te hoog is en dat ik ook mentaal sterk genoeg ben om op de Spelen te presteren.”

Polling stelde daar weer tegenover dat Van Dijke voorafgaand aan het EK niets te verliezen had en sowieso de strijd zou verliezen als Polling in Portugal boven haar zou eindigen.

“Grol oneens met beslissing: Dit gaat ten koste van een potentiële gouden medaille”

Los van de sportieve resultaten in de driejarige kwalificatiecyclus keek de selectiecommissie van JBN ook naar andere zaken, zoals stressbestendigheid, mentale weerbaarheid en blessuregevoeligheid. Blijkbaar vonden de keuzeheren dat Van Dijke op alle punten net wat beter scoorde dan haar aartsrivaal, waardoor zij dinsdagavond de champagne kon ontkurken.

Grol liet weten het niet eens te zijn met de beslissing: „Kim Polling niet geselecteerd voor de Olympische Spelen van Tokio. In mijn ogen is zij het grootste talent wat Nederland ooit heeft gehad bij de vrouwen. Dit gaat ten koste van een potentiële gouden medaille”, schrijft hij op Instagram.

Zoals verwacht kregen Grol (+100 kg) en Steenhuis (-78 kg) de voorkeur boven respectievelijk Roy Meyer en Marhinde Verkerk. Grol mag zich gaan opmaken voor zijn vierde olympische deelname. In 2008 (Peking) en 2012 (Londen) won hij een bronzen medaille in de klasse tot 100 kilogram. Steenhuis gaat net als Van Dijke debuteren op de Spelen.

In een eerder stadium waren al Juul Franssen (-63 kg), Tornike Tsjakadoea (-60 kg), Frank de Wit (-81 kg), Noël van ’t End (-90 kg) en Michael Korrel (-100 kg) aangewezen voor deelname aan de Olympische Spelen in Tokio. Zoals het er nu voorstaat wordt de selectie uitgebreid met Sanne Verhagen (-57 kg). „Wij zijn ervan overtuigd dat Sanne zich – al dan niet via de continentale ranking – plaatst voor Tokio”, aldus Tjaart Kloosterboer namens JBN. Ook Tessie Savelkouls (+78 kg) maakt nog in potentie kans op de Olympische Spelen. Savelkouls is bezig aan een lange, intensieve revalidatie na een zware blessure opgelopen in februari 2020.

Guusje Steenhuis

Het judotoernooi in Tokio vindt plaats van zaterdag 24 juli t/m zaterdag 31 juli.

Complete Nederlandse judoselectie voor Olympische Spelen:

Mannen: Tornike Tsjakadoea (-60 kg), Frank de Wit (-81 kg), Noël van ’t End (-90 kg), Michael Korrel (-100 kg), Henk Grol (+100 kg).

Juul Franssen (-63 kg), Sanne van Dijke (-70 kg), Guusje Steenhuis (-78 kg).

Telesport nieuwsbrief

Dagelijks het belangrijkste sportnieuws, uitslagen, analyses en interviews.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Lees hier ons privacybeleid.

BUDGETMOBIEL AANBIEDINGSource link

Door academy574

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Op deze website gebruiken we tools van eerste of derde partij die kleine bestanden (cookies) op uw apparaat opslaan. Cookies worden normaal gesproken gebruikt om de site correct te laten werken (technische cookies), om navigatiegebruiksrapporten te genereren (statistische cookies) en om gepast te adverteren voor onze diensten / producten (profielcookies). We kunnen technische cookies direct gebruiken, maar u heeft het recht om te kiezen of u statistische en profileringscookies wel of niet wilt inschakelen. Door deze cookies in te schakelen, helpt u ons om u een betere ervaring te bieden.