BUDGETMOBIEL AANBIEDINGEstafettemannen pakken olympisch startbewijs op 4×400

De Nederlandse mannenploeg op de 4×400 meter estafette heeft bij de World Relays in het Poolse Chorzow een startbewijs bemachtigd voor de Olympische Spelen in Tokio. Het kwartet, met Jochem Dobber, Liemarvin Bonevacia, Ramsey Angela en Tony van Diepen, won zijn serie in een tijd van 3.03,03 en plaatste zich daarmee als snelste van alle deelnemende teams voor de finale. Een finaleplaats was een vereiste voor olympische kwalificatie.

Het Nederlandse viertal bleef met zijn tijd net iets boven het Nederlands record van 3.02,37, maar oogde overtuigend. Het team van Zuid-Afrika lag nog aan de leiding bij het ingaan van de laatste ronde. Slotloper Van Diepen, winnaar van het zilver op de 400 meter bij de afgelopen EK indoor in het Poolse Torun, haalde op de laatste meters Ranti Marvin Dikgale in.

Dobber, Bonevacia, Angela en Van Diepen wonnen in maart goud op de 4×400 bij de EK indoor.

Schippers loodst sprintvrouwen naar olympisch ticket op 4×100

Ook de sprintvrouwen op de 4×100 meter veroverden een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio. Vedette Dafne Schippers loodste het kwartet naar de winst in de serie en daarmee rechtstreeks naar de finale. Met die finaleplaats was de olympische kwalificatie een feit.

Jamile Samuel, Nadine Visser en Marije van Hunenstijn waren de andere drie loopsters in de Nederlandse estafetteploeg. Het kwartet won makkelijk zijn serie in 43,28 seconden. Met die tijd plaatste de ploeg van de Zwitserse coach Laurent Meuwly zich als snelste voor de finale.

Voor Schippers was het haar eerste race sinds de Gouden Spike in Leiden in september vorig jaar. De tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter nam daarna de tijd om te herstellen van een rugblessure en sloeg het indoorseizoen over. Ze was de tweede loopster, die het stokje kreeg aangereikt van Jamile Samuel. De Amsterdamse won afgelopen EK indoor verrassend brons op de 60 meter.

Schippers gaf het stokje door aan Visser, die op de EK indoor nog indrukwekkend haar Europese titel op de 60 meter horden prolongeerde. Visser bouwde de voorsprong op Polen, Ecuador, Ierland en Zambia verder uit, waarna Van Hunenstijn de winst makkelijk binnenhaalde.

Voor Schippers betekende het haar derde startbewijs voor Tokio. Ze was al zeker van deelname aan de 100 en 200 meter. Van Hunenstijn heeft ook een ticket voor de 100 meter en Visser zal in Tokio uitkomen op de 100 meter horden.

Sprinters naar WK

De Nederlandse sprinters wonnen nipt hun serie op de 4×100 meter en plaatsten zich voor de finale. Het kwartet mannen verdiende er een ticket mee voor de WK van 2022 in het Amerikaanse Eugene. Het startbewijs voor de Spelen van Tokio was al binnen. Joris van Gool, Taymir Burnet, Chris Garia en routinier Churandy Martina noteerden 38,79, ruim boven het Nederlands record van 37,91. Maar het koele voorjaarsweer in Chorzow speelt goede tijden niet in de hand.

Bol helpt vrouwenploeg naar finale 4×400 met supertijd van 49,81

Femke Bol heeft voor het eerst onder de 50 seconden gelopen op de 400 meter. De 21-jarige Europees kampioene indoor noteerde een splittijd van 49,81 in Chorzow. Bol was de slotloopster van het Nederlandse kwartet op 4×400 meter, dat zich redelijk eenvoudig plaatste voor de finale.

Met het bereiken van de finale is een ticket voor de WK van 2022 in het Amerikaanse Eugene veiliggesteld. De vrouwen op de 4×400 waren al zeker van deelname aan de Olympische Spelen deze zomer in Tokio.

Het Nederlandse kwartet, naast Bol bestaande uit Eva Hovenkamp, Eveline Saalberg en Lisanne de Witte, rende achter Cuba naar de tweede plaats in zijn serie in 3.28,40. Die tijd was de vierde overall. Cuba plaatste zich 3.27,90 als snelste voor de finale.

Saalberg gaf als tweede loopster wat terrein prijs op Cuba en Frankrijk, maar De Witte liep sterk in en passeerde vlak voor de wissel met Bol de Franse atlete. Bol kwam in de slotmeters nog dichtbij de Cubaanse Roxana Gómez, maar ze liep zichtbaar op reserve. Bol moet later zaterdag nogmaals in actie komen en proberen met de ploeg op de 4×400 gemengd olympische kwalificatie af te dwingen.

Atletiekploeg pakt ook olympisch ticket op nieuwe 4×400 gemengd

De Nederlandse atletiekploeg haalde ook het beoogde derde olympische tickets binnen. Op het nieuwe olympische onderdeel 4×400 meter gemengd wist het Oranje-kwartet de finale te halen en daarmee het ticket voor Tokio veilig te stellen.

Nout Wardenburg, Femke Bol, Lieke Klaver en Tony van Diepen wonnen met groot gemak hun serie in een tijd van 3.18,03. Dat was meteen een Nederlands record, want er was nog nooit gelopen op dit onderdeel door een Nederlands estafetteteam.

Wardenburg was de solide startloper. Hij wisselde het stokje met Bol, die met grote passen afstand nam van de concurrentie. Lieke Klaver breidde de voorsprong nog verder uit, waarna Tony van Diepen er een zegetocht van kon maken. Voor Bol en Van Diepen was het hun tweede optreden in Chorzow. Ze liepen twee uur eerder al mee in de 4×400 voor respectievelijk de vrouwen en de mannen.

Met de drie vergaarde tickets in Chorzow heeft de Oranje-equipe in totaal vijf olympische startbewijzen op de estafette. Dat is ook het maximum. De 4×100 mannen en de 4×400 vrouwen waren al zeker van deelname in Tokio; die ploegen stelden hun olympische ticket al veilig door in 2019 bij de top 8 te eindigen op de WK in Doha.

De 4×100 mannen en 4×400 vrouwen plaatsten zich in Chorzow overigens ook voor de finales, waarmee als extraatje een startbewijs voor de WK atletiek van 2022 in het Amerikaanse Eugene werd verdiend.

Telesport nieuwsbrief

Dagelijks het belangrijkste sportnieuws, uitslagen, analyses en interviews.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Lees hier ons privacybeleid.

BUDGETMOBIEL AANBIEDINGSource link

Door academy574

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Op deze website gebruiken we tools van eerste of derde partij die kleine bestanden (cookies) op uw apparaat opslaan. Cookies worden normaal gesproken gebruikt om de site correct te laten werken (technische cookies), om navigatiegebruiksrapporten te genereren (statistische cookies) en om gepast te adverteren voor onze diensten / producten (profielcookies). We kunnen technische cookies direct gebruiken, maar u heeft het recht om te kiezen of u statistische en profileringscookies wel of niet wilt inschakelen. Door deze cookies in te schakelen, helpt u ons om u een betere ervaring te bieden.