Gember-, kurkuma-, wortel- en tarwegrasshots: de kleine flesjes met sap zijn razend populair en bijna overal verkrijgbaar. Maar hoe effectief zijn deze (dure) sapjes bij de ondersteuning van je gezondheid?

Sportdiëtist Myrthe Rebattu legt uit: „Het gaat hierbij om geconcentreerde sapjes op basis van fruit en/of groenten. Er wordt beweerd dat deze drankjes ons immuunsysteem ondersteunen. Je lichaam zou allerlei vitamines en mineralen binnenkrijgen en soms wordt het zo gebracht dat ze fruit of groente zouden kunnen vervangen.”

Vezels en kauwen

Groente of fruit vervangen door een sapje is sowieso geen goed idee, vindt Rebattu: „Sapjes bevatten altijd minder voedingsstoffen en vezels dan verse producten, zeker als ze al langere tijd in de schappen staan. Voedingsvezels laten je darmen beter werken. Bovendien is bewezen dat (stevig) kauwen de spijsvertering bevordert en dat je zo ook sneller verzadigd raakt.”

„Fruit- en groenteshots zijn niet per definitie slecht”, aldus Rebattu. „Als je dagelijks twee stuks fruit en 250 gram groente eet, zoals wordt aangeraden, is het een prima aanvulling of sporadische vervanger; als je bijvoorbeeld een keer haast hebt. Kies hierbij dan wel voor shots die volledig uit groenten bestaan, zoals spinazie of wortel. Fruitshots zijn eigenlijk een soort suikerbommetjes. Gembershotjes kunnen geen kwaad, de kans is echter klein dat ze je iets positiefs brengen, maar als je je er goed bij voelt, is dat prima.”

Fabel

Het is een fabel dat vitamineshots de griep buiten de deur houden. Rebattu: „Je kunt je voeding aanvullen met geconcentreerde sapjes, maar dat maakt je zeker niet immuun voor griep. Een gevarieerd eetpatroon met voldoende groente en fruit is effectiever. Als je toch graag een fruit/groenteshot drinkt, kun je dit het beste zelf maken of er een kiezen die zo puur mogelijk is en weinig fruitsuikers bevat.”

Vrij nieuwsbrief

Wekelijks alles over lifestyle, reizen, culinair en wonen.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Lees hier ons privacybeleid.Source link

Door academy574

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Op deze website gebruiken we tools van eerste of derde partij die kleine bestanden (cookies) op uw apparaat opslaan. Cookies worden normaal gesproken gebruikt om de site correct te laten werken (technische cookies), om navigatiegebruiksrapporten te genereren (statistische cookies) en om gepast te adverteren voor onze diensten / producten (profielcookies). We kunnen technische cookies direct gebruiken, maar u heeft het recht om te kiezen of u statistische en profileringscookies wel of niet wilt inschakelen. Door deze cookies in te schakelen, helpt u ons om u een betere ervaring te bieden.