Een woordvoerder bevestigt dit naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant, waarin onder meer staat dat de sporters het advies hebben gekregen om hun eigen telefoons en laptops thuis te laten. De begeleidingsstaf van TeamNL krijgt volgens de Volkskrant ’schone’ apparatuur mee, dus apparatuur waarop geen oude gegevens staan die dan mogelijk in Chinese handen kunnen vallen.

„We nemen veiligheid en dus ook cybersecurity zeer serieus. Daar laten we ons door deskundige autoriteiten over adviseren. Over de veiligheidsmaatregelen zelf doen we geen mededelingen”, aldus NOC*NSF. Een groot deel van TeamNL vliegt op 26 januari naar Beijing, waar op 4 februari de Winterspelen beginnen.

China staat bekend om de internetcensuur. Via ’The Great Firewall’ worden heel wat buitenlandse websites en apps in China geblokkeerd. Veiligheidsexperts en ook mensenrechtenorganisaties waarschuwen al geruime tijd voor digitale spionage en ’online surveillance’ door de Chinezen. Nederlandse journalisten die naar Beijing gaan voor de Winterspelen hebben ook het advies gekregen om telefoons en laptops mee te nemen die achteraf weggegooid of volledig geformatteerd kunnen worden.

Het olympisch comité van België (BOIC) heeft na overleg met de overheid hetzelfde advies als NOC*NSF meegegeven aan de wintersporters: laat persoonlijke laptops en telefoons thuis. „We spelen liever op zeker”, zegt een woordvoerder tegen Sporza. „We hebben op basis van de overleggen met Buitenlandse Zaken en de ambassade ter plekke het advies gegeven dat ze voorzichtig moeten zijn. We verbieden het niet, maar willen wel dat ze zich ervan bewust zijn.” Het BOIC stelt in Beijing telefoons met tijdelijke simkaarten ter beschikking aan atleten en officials voor de onderlinge communicatie.

Telesport nieuwsbrief

Dagelijks het belangrijkste sportnieuws, uitslagen, analyses en interviews.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Lees hier ons privacybeleid.Source link

Door academy574

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Op deze website gebruiken we tools van eerste of derde partij die kleine bestanden (cookies) op uw apparaat opslaan. Cookies worden normaal gesproken gebruikt om de site correct te laten werken (technische cookies), om navigatiegebruiksrapporten te genereren (statistische cookies) en om gepast te adverteren voor onze diensten / producten (profielcookies). We kunnen technische cookies direct gebruiken, maar u heeft het recht om te kiezen of u statistische en profileringscookies wel of niet wilt inschakelen. Door deze cookies in te schakelen, helpt u ons om u een betere ervaring te bieden.