Volgens IEA-directeur Fatih Birol kan Rusland de gasleveringen aan Europa met een derde verhogen ten opzichte van de huidige niveaus. „Er is grote krapte in de Europese gasmarkt door het gedrag van Rusland”, aldus Birol. Hij stelt dat het huidige lage niveau van de gasreserves in de Europese Unie grotendeels te wijten is aan het Russische staatsgasconcern Gazprom. Gazprom heeft altijd gezegd zich te houden aan zijn leveringsverplichtingen richting Europa.

Birol stelt dat de Russische gasleveringen aan Europa in het vierde kwartaal een kwart lager lagen dan een jaar eerder. Rusland is de belangrijkste gasleverancier van Europa. „Europa heeft als geheel onvoldoende aandacht besteed aan de cruciale rol van gasopslag bij de veiligheid van zijn gasleveringen.” Hij vindt dat Europese landen bepaalde minimumnormen moet hanteren bij het aanhouden van gasreserves.

De Europese gasprijs wordt ook gestuwd door de spanningen tussen Moskou en de westerse landen over de Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne. Overigens is de gasprijs de afgelopen tijd wel wat gedaald omdat er meer tankers met vloeibaar gemaakt aardgas (lng) vanuit de Verenigde Staten op weg zijn naar Europa.

Analisten van de Amerikaanse bank Citigroup schrijven in een onderzoek dat Europa dit jaar te maken kan krijgen met de hoogste energierekening in tien jaar door de sterk gestegen gas- en stroomprijzen. De bank denkt dat die rekening kan uitkomen op omgerekend 875 miljard euro. Die energierekening bedroeg vorig jaar meer dan 260 miljard euro, aldus Citigroup.

Citigroup stelt dat aardgas in ongeveer een kwart van de Europese energiebehoefte voorziet. Omdat gas veel wordt gebruikt in energiecentrales stijgt ook de stroomprijs. Verschillende Europese overheden, waaronder Nederland, hebben al maatregelen aangekondigd om huishoudens te helpen bij de sterk stijgende energieprijzen.Source link

Door academy574

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Op deze website gebruiken we tools van eerste of derde partij die kleine bestanden (cookies) op uw apparaat opslaan. Cookies worden normaal gesproken gebruikt om de site correct te laten werken (technische cookies), om navigatiegebruiksrapporten te genereren (statistische cookies) en om gepast te adverteren voor onze diensten / producten (profielcookies). We kunnen technische cookies direct gebruiken, maar u heeft het recht om te kiezen of u statistische en profileringscookies wel of niet wilt inschakelen. Door deze cookies in te schakelen, helpt u ons om u een betere ervaring te bieden.