.Voor aardappels, uien en ook suikerbiet is augustus nog een belangrijke maand om door te groeien, voordat er veelal in oktober wordt geoogst. Maar nu is al duidelijk dat de opbrengst gaat tegenvallen door het aanhoudende watertekort.

Vooral in Zeeland spelen de problemen, omdat daar geen beregening mogelijk is door het zoute water. In Noord-Brabant en het zuiden van Gelderland is de situatie „beheersbaar”, zegt een ZLTO-woordvoerder over de situatie in zijn gebied. De aankondiging van de overheid van woensdag dat Nederland nu officieel een watertekort heeft, heeft volgens hem nog geen directe gevolgen voor de boeren.

Tegenvallende oogst

Zeeland is nog altijd een van de belangrijkste gebieden van ons land voor vooral uien. Jaren terug was de provincie nog met afstand de belangrijkste. Een tegenvallende oogst in Zeeland kan al dit najaar tot fors hogere prijzen in de supermarkt leiden. Telers zitten nu nog vast aan contracten, maar de supermarkten en verwerkers zullen volgens Ten Cate alvast rekening houden met een hogere inkoopprijs volgend jaar door de droogte.

Fruittelers hebben nog maar in beperkte mate last van de droogte, zegt Ron Mulders, voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). Ook bij fruit is dit heel erg locatie- en telerafhankelijk. Zo zijn er wel enkele telers in Limburg die door de hitte en het niet kunnen beregenen schade hebben aan hun fruit. In appels kan de zon bijvoorbeeld bruine plekken branden als ze niet zijn beregend, waarna ze niet meer kunnen worden verkocht. Ook kunnen appels dit jaar kleiner zijn dan anders door het watertekort, maar daar is volgens Mulders nog weinig over bekend.

Ook grasland en maïs zullen door de droogte minder opbrengen dit jaar, aldus bestuurder Peter van Dijck van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB). Veehouders moeten daardoor nu al de wintervoorraden aanspreken, zegt hij. In de winter zullen ze dan meer voer moeten bijkopen.Source link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op deze website gebruiken we tools van eerste of derde partij die kleine bestanden (cookies) op uw apparaat opslaan. Cookies worden normaal gesproken gebruikt om de site correct te laten werken (technische cookies), om navigatiegebruiksrapporten te genereren (statistische cookies) en om gepast te adverteren voor onze diensten / producten (profielcookies). We kunnen technische cookies direct gebruiken, maar u heeft het recht om te kiezen of u statistische en profileringscookies wel of niet wilt inschakelen. Door deze cookies in te schakelen, helpt u ons om u een betere ervaring te bieden.