Elk jaar worden anderhalf miljoen mensen gebeten door een teek. Ongeveer 2 op de 100 mensen krijgen als gevolg van een tekenbeet de ziekte van Lyme. Dit komt neer op ongeveer 27.000 mensen per jaar, blijkt uit cijfers van het RIVM.

Symptomen

„De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borellia”, begint bioloog Arnold van Vliet. „Één op de vijf teken draagt deze bacterie met zich mee. Mocht je worden gebeten door een teek die deze bacterie met zich meedraagt, en verwijder je de teek niet snel genoeg, loop je het risico om de ziekte van Lyme te krijgen.”

Bij de ziekte van Lyme horen meerdere symptomen:

GewrichtspijnGrieperigHoofdpijnKoortsVerlammingDubbelzienKrachtverlies

„Over het algemeen is de ziekte van Lyme goed te behandelen”, vervolgt Van Vliet. Tachtig procent van de mensen die de ziekte van Lyme krijgen, geneest weer na een antibioticakuur. Bij zo’n 20 procent van de patiënten helpt een antibioticakuur minder goed en kunnen mensen last krijgen van langdurige klachten en in het ergste geval zelfs arbeidsongeschikt raken.”

Voorkomen is beter dan genezen, stelt Van Vliet. „De belangrijkste manier om te voorkomen dat je de ziekte van Lyme krijgt is je hele lichaam controleren op tekenbeten na een bezoek aan het groen. ‘Na een bezoek aan het groen, een tekencheck doen!’ is dan ook onze slogan.”

Tuin

Tegenwoordig wordt onder ‘groen’ niet alleen het bos verstaan. „Voorheen dacht men altijd dat teken alleen in het bos zaten op beschutte, vochtige plekken. Uit een recent onderzoek blijkt dat teken ook in je eigen tuin kunnen zitten, zelfs in je kort gemaaide gras. 1 op de 3 tekenbeten worden veroorzaakt door teken uit de tuin van de mensen zelf. Daarom is het niet alleen belangrijk om na een bezoek aan het bos een tekencheck te doen, maar ook als je bijvoorbeeld een dag in de tuin hebt gewerkt.”

„Tijdens deze check is het belangrijk om je hele lichaam te controleren. Mocht je een teek tegenkomen, haal deze dan gelijk weg met bijvoorbeeld een tekenpincet, tekenpen, een normale pincet of desnoods met je nagels. Trek de teek er rechtop uit, hierdoor laat het lijfje los van je huid.”

Teken hebben bij zowel volwassenen als kinderen hun favoriete plekken, geeft Van Vliet aan. „Bij volwassenen zit 55 procent van de teken op de benen, 22 procent op de romp en 3 procent op het hoofd. Bij kinderen zit dit anders. Bij kinderen bevindt 25 procent van de teken op de benen, 27 procent op de romp en 32 procent op het hoofd. Dit verschil wordt voornamelijk veroorzaakt door het lengteverschil. Kinderen zijn kleiner en teken hoeven dus een minder lange weg af te leggen naar het hoofd.”

Vaccin

„Het aantal teken is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. De afgelopen tien jaar is hun populatie met 30 procent toegenomen. Ik vind het daarom positief nieuws dat er wordt gewerkt aan een vaccin tegen de ziekte van Lyme. Het zou enorm helpen bij de bestrijding van de ziekte.”

Meer VROUW

Wil je niets van VROUW missen? Speciaal voor de trouwste lezeressen versturen we elke dag een mail met al onze dagelijkse hoogtepunten. Abonneer je hier.Source link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op deze website gebruiken we tools van eerste of derde partij die kleine bestanden (cookies) op uw apparaat opslaan. Cookies worden normaal gesproken gebruikt om de site correct te laten werken (technische cookies), om navigatiegebruiksrapporten te genereren (statistische cookies) en om gepast te adverteren voor onze diensten / producten (profielcookies). We kunnen technische cookies direct gebruiken, maar u heeft het recht om te kiezen of u statistische en profileringscookies wel of niet wilt inschakelen. Door deze cookies in te schakelen, helpt u ons om u een betere ervaring te bieden.