Ombudsman Margo Smit doet geen uitspraken over de hoeveelheid meldingen en de aard van de klachten. Zij heeft de meldingen doorgestuurd naar de omroep. Ongehoord Nederland mag daar nu op reageren, zoals de procedure voorschrijft. ON was woensdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Smit schreef eerder dit jaar een rapport over de programma’s van ON nadat zij een opvallend groot aantal klachten had gehad over de aard en inhoud van de uitzendingen. ON begon half februari met het maken van het programma Ongehoord Nieuws. Klagers vonden dat het programma onjuiste en onbetrouwbare informatie verspreidt, dat de journalisten geen kritische vragen stelden en dat de gasten vooral uit rechtse hoek kwamen. Dit zou in strijd zijn met de Journalistieke Code van de NPO. De Ombudsman achtte deze klachten grotendeels gegrond. Daarom legde de Raad van Bestuur van de NPO de omroep een financiële sanctie op.

Opinie

Het programma Ongehoord Nieuws ging afgelopen week weer van start. Volgens de presentatoren is het nu geen nieuwsprogramma meer, maar een ’opinie- en duidingsprogramma’. Na de eerste uitzendingen van Ongehoord Nieuws kreeg de Ombudsman weer klachten binnen.

De NPO liet na het opleggen van de sanctie nadrukkelijk weten niet actief te gaan controleren of Arnold Karskens en zijn omroep een andere koers zouden gaan varen. Het College van Omroepen (CvO), waar Ongehoord Nederland ook deel van uitmaakt, laat ook weten niet te gaan controleren of Karskens inhoudelijk een en ander gaat aanpassen.

De omroep van Karskens kreeg in 2021 van toenmalig mediaminister Arie Slob de aspirant-status, op voorwaarde dat de omroep ’dezelfde ideeën over onafhankelijke journalistiek’ deelde als andere omroepen binnen de NPO. Het ministerie heeft de omroep echter nooit gemonitord om te kijken of ON zich aan de regels hield.Source link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op deze website gebruiken we tools van eerste of derde partij die kleine bestanden (cookies) op uw apparaat opslaan. Cookies worden normaal gesproken gebruikt om de site correct te laten werken (technische cookies), om navigatiegebruiksrapporten te genereren (statistische cookies) en om gepast te adverteren voor onze diensten / producten (profielcookies). We kunnen technische cookies direct gebruiken, maar u heeft het recht om te kiezen of u statistische en profileringscookies wel of niet wilt inschakelen. Door deze cookies in te schakelen, helpt u ons om u een betere ervaring te bieden.