„Bruin brood, zonder korstjes, met pindakaas of chocopasta. Knijpfruit, maar alleen in een verpakking die ze kent. Soms een beetje jam. Meer eet Fay niet. Dat had ik ruim twee jaar geleden niet gedacht: ze vond alles even heerlijk. Ze was zelfs dol op pastinaak. Ineens veranderde dat. Ik schoof het af op een fase: mijn oudste dochter (9) was ook even een lastige eter. Maar bij Fay duurde het wel heel lang.

Radeloos

Na vier maanden kwamen de opmerkingen. Ik zou het helemaal verkeerd aanpakken, ik zou niet consequent zijn en mijn dochter verwennen. Maar ik had alles al geprobeerd: van het eindeloos aan tafel blijven zitten tot het ontzeggen van toetjes en het belonen met stickers. Niets hielp.

Kinderartsen, diëtisten, psychologen… niemand vond een oorzaak of oplossing. Ondertussen keken ze mij er als moeder wel op aan. Het maakte me radeloos: ik kon toch niet jarenlang toekijken hoe mijn kind niet at?

Eetstoornis

Uiteindelijk las ik een boek over Arfid: een vrij onbekende eetstoornis die uit het niets lijkt te ontstaan. Mensen met deze stoornis willen wel eten, maar ze durven of kunnen het niet. Fay ook: ziet ze sperzieboontjes op een afstand dan wil ze wel, schuif ik haar bordje dichterbij dan gaat de knop om en raakt ze in paniek.

Door dat boek kwam er na anderhalf jaar eindelijk een diagnose. We hebben nu een indicatie wanneer de behandeling start, namelijk eind 2022 of begin 2023. Maar ondertussen lijdt haar gezondheid er wel onder. Ze is tien centimeter kleiner dan zou moeten en ze krijgt weinig voedingsstoffen binnen, waardoor ze snel moe en ziekjes is. Ze heeft zelfs een periode aan de sondevoeding gezeten!

Mijn directe omgeving heeft inmiddels begrip, maar sommige reacties blijven frustrerend. Ik hoor nog altijd dat het mijn schuld zou zijn. Nee, mijn dochter is geen lastige eter. Ze heeft een eetstoornis en daar moet meer aandacht voor komen!”

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in VROUW Magazine (iedere zaterdag bij De Telegraaf). Als premiumlid kun je ’m al eerder online lezen.Source link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op deze website gebruiken we tools van eerste of derde partij die kleine bestanden (cookies) op uw apparaat opslaan. Cookies worden normaal gesproken gebruikt om de site correct te laten werken (technische cookies), om navigatiegebruiksrapporten te genereren (statistische cookies) en om gepast te adverteren voor onze diensten / producten (profielcookies). We kunnen technische cookies direct gebruiken, maar u heeft het recht om te kiezen of u statistische en profileringscookies wel of niet wilt inschakelen. Door deze cookies in te schakelen, helpt u ons om u een betere ervaring te bieden.